Vernissage: 100 ringar

Kollage bestående av fyra bilder: en av den ringbeklädda prinsessan i skulpturgruppe Sankt Göran och draken i Storkyrkan, samt tre bilder av tre olika nytillverkade ringar.
 • Öppettid

  Onsdag 22 mars

  18.00–19.00

 • Pris

  Fri entré

 • Plats

  Medeltidsmuseet

33 ringar var - och en gemensam. Två silversmeder och en guldsmed möter varandra och medeltiden i denna miniutställning med 100 ringar.

Människan har smyckat sig med ringar under nästan 3000 år och under medeltiden var finger-ringen det vanligaste smycket. Nu kan du se 100 nysmidda ringar i en utställning som också berättar om medeltidsmänniskans relation till smycket.

I äldre tider bars ringar inte bara som prydnad eller som tecken på värdighet, titel eller ställning. Många trodde att ringen dessutom hade magiska krafter tack vare sin runda evighetsform, utan början och slut. Stenarna ansågs ha magiska funktioner, som att vara bra för hälsan eller ge skydd mot fiender. Ringar bars av både män och kvinnor och ofta på flera fingrar. Som på prinsessan i skulpturgruppen Sankt Göran och draken i Storkyrkan från år 1489.

Medverkande smeder

Helena Edman


Född i Umeå, verksam guldsmed sedan 1974. Egen verksamhet sedan 1985. Medlem i Nutida Svenskt Silver.

Helena arbetar ofta i guld, gärna 23k och eller 24k. Många gånger i kombination med silver. De ädelstenar Helena använder är mest vad hon kallar ”si-och-så-stenar” med ”charm quality”. Helena ”redovisar” gärna arbetssättet i sina smycken, en lödskarv behöver inte vara dold, hammarslagen får synas, yt-finishen behöver inte vara spegelblank. Det finns inget givet tema kring ringarna, ingen historia, ingen särskild berättelse om dem. De bara ”är”.

Annika Daevel


Född i Stockholm. Verksam silversmed, utbildad på Konstfackskolan, egen verksamhet sedan 1991. Medlem i Nutida Svenskt Silver.

Annika gör smycken, corpus, och objekt/skulpturer. Silver är oftast arbetsmaterialet, ibland i kombination med andra metaller. Annikas grundformer är ofta enkla. Små förskjutningar och förändringar i proportion och ytor ger variationer inom en begränsning. Annika söker fånga en skulptural känsla i ett föremål som en ring, den lilla skalan. 

Josefine Davidsson


Född i Dalsland. Verksam silversmed i Stockholm. Konstnärliga utbildningar på Hellidenns Folkhögskola i Tidaholm, Konstfackskolan i Stockholm. Egen verkstad och butik i Gamla stan. Medlem i Nutida Svenskt Silver.

Redan vid tolv års ålder beställde Josefine silvertråd från den lokala guldsmedsbutiken. Därefter har det fortsatt. Josefine skapar kannor, dosor, skålar och en del smycken. Josefine är ständigt sökande. Genom att bygga former finner hon det oväntade och blir överraskad och förundrad. Hon böjer, sågar, hamrar, tänjer och löder silvret för att få det dit hon vill.

Utställningen visas 23 mars – 21 maj